Sari la conținut
Unt

Unt, cum scoateți petele problematice din haine, covoare și tapițerii

Unt, cum scoateți petele problematice din haine, covoare și tapițerii. Untul cremos este toppingul ideal pentru mulți dintre noi.

De la floricele proaspăt scoase, la pâinea prăjită fierbinte din prăjitor, untul adaugă doar ceva special. Dar acolo unde este unt, există o pată de grăsime care așteaptă să apară. Pentru rezultatul scontat apelați cu încredere la produse de curățenie direct din Italia!

O pată de unt nu trebuie să vă strice buna dispoziție

Se pare că, oricât de atenți am fi, o parte din untul delicios va ajunge inevitabil pe haine, mobilier sau podele. Când se întâmplă acest lucru, prima reacție poate fi panica, dar promitem că totul va fi în regulă.

Vestea bună este că poți îndepărta o pată de unt de pe covor, haine, tapițerie și alte țesături fără prea multă bătaie de cap dacă acționezi rapid.

Dacă nu descoperiți pata până când nu este uscată, va necesita ceva mai multă muncă, dar nu prea multă! Odată ce ați învățat cum să îndepărtați o pată de unt, puteți mânca fără să vă faceți griji cu privire la consecințele ulterioare.

Fie că este vorba de o masă de sărbători sau o cină, înarmați-vă cu aceste sfaturi de luptă cu pete de unt și aruncați-vă în confruntare. Continuați să citiți acest articol de blog pentru sfaturi utile și necesare în orice casă.

1. Cum să scoți untul din haine

Cheia eliminării unei pete de unt de pe îmbrăcăminte este de a acționa rapid. Da, asta înseamnă că ar trebui să nu mai mănânci și să începi să citești!

La fel ca alte pete de grăsime, untul și margarina conțin mult ulei ce se poate înmuia rapid în țesături. Întrucât untul nu este solubil în apă, nu are rost să apelezi la săpun și apă sau solvenți de curățare uscată ce pot conține ingrediente dăunătoare.

În schimb, urmați aceste modalități dovedite de a îndepărta o pată de unt. La fel ca alte pete de pe îmbrăcăminte, cu cât acționezi mai repede, cu atât va fi mai ușor să îndepărtezi pata:

 • mai întâi, pune de-o parte tot ce mănânci;
 • dacă este o acumulare mare de unt, șterge excesul pe un prosop de hârtie cu un cuțit;
 • ia o cârpă albă curată sau un prosop de hârtie și șterge cât mai mult unt posibil;
 • nu frecați. Frecarea poate insera pata mai adânc în fibrele țesăturii.

După ce ați șters cât mai mult unt posibil, luați bicarbonat de sodiu, pudră de talc sau amidon de porumb și turnați o cantitate generoasă pe pată.

Scopul aici e de a absorbi cât mai multă grăsime înainte de a lucra la îndepărtarea petei. Pentru hainele care necesită curățare chimică, următorul pas este să vă îndreptați către curățătoria chimică.

Etape și modalități de acționare

Citiți mai departe pentru haine pe care le puteți spăla cu mașina sau cu mâna:

 • frecați ușor bicarbonatul de sodiu în unt și țesătură;
 • lasă-l să acționeze până când bicarbonatul de sodiu devine maroniu;
 • îndepărtați bicarbonatul de sodiu și repetați procesul până când nu se mai schimbă culoarea.

Dacă pata pare că mai are nevoie de muncă, puteți acoperi întregul loc cu detergent lichid pentru vase, dar fără apă!

 • frecați detergentul în pată și în fibrele din jur cu degetele sau cu o perie moale;
 • nu frecați prea tare pe țesăturile delicate;
 • ar trebui să vedeți câteva rezultate rapide pe măsură ce săpunul de vase ridică mai mult din pată.

Finalizați spălând haina așa cum faceți în mod normal. Pentru a finaliza cu succes îndepărtarea petelor de unt, săriți peste uscătorul de haine. Este greu de spus dacă o pată de unt a dispărut complet atunci când materialul este umed.

Dacă există un reziduu din unt, căldura uscătorului ar putea impregna pata permanent. Uscați îmbrăcămintea la aer, astfel încât să puteți repeta în siguranță tratamentul pentru pete, dacă este necesar.

Când îndepărtați petele de unt care s-au uscat, cel mai bine este să lucrați pe pată cât timp materialul este uscat. Nu uitați, grăsimea și uleiul nu se amestecă!

Se va turna oțet alb distilat pe pată și se va lăsa un minut. Oțetul va umezi pata fără a o răspândi pe măsură ce acizii vor descompune uleiurile. Lăsați materialul să se usuce și apoi tratați pata cu o soluție pe bază de enzime.

2. Cum se scoate pata de unt din covoare

La fel ca îndepărtarea unei pete de pe haine, îndepărtarea unei pete de unt de pe covor este mai ușoară atunci când o curățați imediat.

Cel mai bun mod de a îndepărta untul de pe covor nu trebuie să însemne utilizarea de substanțe chimice sau solvenți duri. Puteți îndepărta o pată de unt de pe covor folosind lucruri pe care probabil le aveți deja prin casă.

Iată tot ce aveți nevoie pentru a scoate acel unt din covor:

 1. perie moale;
 2. bicarbonat de sodiu;
 3. cuțit pentru unt;
 4. cârpă albă sau un prosop de hârtie;
 5. soluție lichidă de curățat vasele;
 6. apă caldă.

Începeți îndepărtarea petelor din covor îndepărtând cât mai mult unt în exces cu un cuțit pentru unt. Ștergeți restul de unt cu o cârpă albă curată sau un prosop de hârtie.

Presărați bicarbonat de sodiu pe pată, frecați în pată și fibre și lăsați să acționeze aproximativ cinci minute pentru a absorbi uleiurile. Îndepărtați bicarbonatul de sodiu și repetați procesul până când nu mai este absorbit uleiul.

Se toarnă săpun de vase pe pată și se șterge cu peria moale. Clătiți pata cu cârpa umedă, tamponează pata cu o cârpă curată și aspirați.

Dacă încă vedeți pata odată ce covorul se usucă, poate fi necesar să utilizați o abordare diferită. Puteți utiliza alcoolul ca solvent pentru pete pentru a descompune uleiurile. Vă recomandăm să vă testați mai întâi covorul.

Se toarnă alcool de frecare pe pată și se apasă în fibrele pătate cu o cârpă albă curată. Lăsați alcoolul să descompună pata timp de cinci minute și apoi clătiți zona cu o cârpă umezită.

Pentru a accelera uscarea, așezați un mic ventilator lângă pată.

3. Cum să scoți petele de unt din tapițerie

Când scoateți pete de unt din tapițerie, aveți grijă să nu suprasaturați cu soluții în timp ce faceți curățenie. Umezeala poate ajunge și provoca mirosuri, mucegai și alte pete.

Mătasea și alte țesături delicate de tapițerie pot necesita servicii de curățenie profesionale. Dar pentru majoritatea modelelor, îndepărtarea unei pete de unt este un proces simplu și ușor de bricolaj.

 • îndepărtați cât mai mult din untul de pe tapițerie cu un cuțit. Aveți grijă să nu răspândiți pata mai departe;
 • se toarnă bicarbonat de sodiu pe pată și se freacă ușor în material. Lăsați bicarbonatul să stea 15 minute pentru a absorbi uleiurile din unt;
 • îndepărtați bicarbonatul de sodiu și repetați pasul de mai sus până când nu mai este absorbit uleiul;
 • tamponați zona pătată cu o cârpă albă curată și apoi aspirați restul de bicarbonat de sodiu.

Odată ce țesătura de tapițerie se usucă, puteți vedea dacă eforturile de îndepărtare a petelor au funcționat. Dacă pata are nevoie de mai multă muncă, se toarnă o cantitate mică de săpun de vase pe pată.

Ștergeți ușor pe pată folosind presiunea pentru a introduce agentul de curățare în țesătură, dar nu în umplutura de mai jos. Clătiți cu o cârpă umedă curată și lăsați pata să se usuce.

Dacă pata este încă vizibilă, testați țesătura la fața locului cu alcool de frecare. Dacă este în siguranță, turnați alcoolul de frecare pe pată suficient pentru a uda. Așteptați cinci minute și apoi ștergeți pata pentru a ridica restul de uleiuri.

Nu uscați zona pătată cu un uscător de păr sau altă sursă de căldură, deoarece ar putea face pata permanentă. Lăsați tapițeria să se usuce și apoi verificați dacă pata a dispărut.

Concluzie

Acestea au fost sfaturile noastre legate de îndepărtarea unor pete încăpățânate de unt de pe diverse materiale. Putem spune că ați scăpat de această problemă. Cum rămâne cu administrarea eficientă a unor magazine online?

Aveți nevoie de servicii de optimizare SEO sau chiar de creare site? Tot ce trebuie să faceți este de a intra în contact cu noi! Un membru al echipei va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp.

Înapoi sus
Căutare